Nova campanya de la DGT: No hem de tirar coses per la finestra

Aquest estiu s’esperen més de 95 milions de desplaçaments llargs per carretera.

Si els ocupants dels vehicles continuen tirant burilles, bosses o escombraries per les finestretes dels seus vehicles, es podrien arribar a acumular més d’una tona de residus en els vorals, amb el perill que això comporta.

Per aquest motiu, la Direcció General de Trànsit (DGT) impulsa un any més una campanya de sensibilització del Projecte Allibera, projecte creat per SEU/BirdLife en aliança amb Ecoembes, perquè no es llanci residus des de la finestra del cotxe en els desplaçaments d’aquest estiu.

CONSEQÜÈNCIES AMBIENTALS I PERILL PER A VIANANTS

La campanya, que porta com a lema ‘Tirar basuraleza en la carretera mai porta a un bon lloc’, va acompanyada d’un informe que reflecteix les conseqüències ambientals que comporta l’abandó de residus en el voral, la calçada o les cunetes, com a incendis, sinistres o atropellaments de fauna, segons va informar aquest dimarts el Projecte Allibera.

Un dels perills provocats per les deixalles en cunetes és el foc, ja que les burilles mal apagades suposen un risc directe d’incendi, i les restes de cristalls poden acumular la llum en un punt, provocant un ‘efecte lupa’ que iniciï la ignició.

D’altra banda, l’informe indica que l’acumulació d’escombraries també augmenta el risc d’inundacions, en impedir el correcte funcionament de les vies de canalització de l’aigua. La seva presència en calçades i carreteres també posa en perill a conductors i transeünts, en obligar-los a sortejar els impediments, convertint aquestes restes en causa directa d’accidents de trànsit.

A més, l‘abocament de substàncies tòxiques en els vorals, com a termòmetres o bateries de cotxe, encara que constitueix tan sols un 6,6% dels desfets abandonats, deriva en un alt impacte en l’entorn.

D’altra banda, l’informe reflecteix que la principal font d’aquests residus són els conductors, en un 53% dels casos, i els vianants, en un 23%, als quals s’uneix la pèrdua de càrregues en camions, cotxes i camionetes, elements que puguin desprendre’s dels vehicles i pèrdues d’oli dels motors.

EDUCACIÓ AMBIENTAL

“L’educació ambiental és la millor de les eines per a corregir l’hàbit tan poc respectuós amb els entorns naturals que suposa el llançar residus des dels vehicles. Estudis realitzats als Estats Units ens mostra com han reduït en un 60% els residus abandonats en la cuneta després de 50 anys de campanyes nacionals alertant d’aquests problemes.

Hem de persistir en aquest missatge”, va indicar Miguel Muñoz, coordinador del Projecte Allibera en SEU/BirdLife.

Sara Güemes, coordinadora del Projecte Allibera en Ecoembes, va recordar que la DGT preveu 95 milions de desplaçaments llargs per carretera durant aquest estiu. “Fem aquesta crida als ciutadans perquè siguin responsables i no tirin ‘basuraleza’ des dels seus vehicles”, va concloure.