,

La nova xocant campanya d’estiu de la DGT

«Quan mates a algú en la carretera, ho mates tots els dies de la teva vida». Aquest és el lema de la campanya de la DGT, que també reprodueix escenes d’un motorista que va perdre al seu fill en un accident quan anava borratxo i que relata que la seva vida ha canviat per sempre. Una altra dona que va causar un accident mortal compte que encara no ha complert 30 anys i tots els matins entra al bany i té un pastiller esperant-la. «Pastilles per a dormir, per a aixecar-me, per a aguantar», es lamenta.

Són alguns dels casos que s’exposen en la campanya de Trànsit, que està molt centrada en l’alcohol i en les conseqüències amb les quals conviuen les persones que provoquen un sinistre mortal de trànsit. La campanya mostra com un comportament de risc pot fer que la vida d’una persona deixi de ser seva i que el sentiment de culpa li persegueixi cada dia després del sinistre de trànsit.

A través de tres personatges es reflecteix un breu diàleg amb la persona a la qual van matar en la carretera, la qual cosa els genera angoixa emocional, culpa, retrets, ansietat i estrès posttraumàtic.

En el 2022 va augmentar el nombre de conductors amb presència d’alcohol en l’organisme en sinistres mortals de trànsit, ja que en 2019 el percentatge era del 25% i l’any passat es va elevar fins al 29%. A més, quan els sinistres van ocórrer a la nit i en caps de setmana, el percentatge dels conductors implicats en sinistres mortals que havien begut alcohol va augmentar en 7 punts percentuals respecte al 2019.